Är du skyddad emot ransomware?

Att man har ett bra skydd emot ransomware i dagens samhälle är en viktig del då det kan komma att kosta mycket pengar och tid när man blir infekterad.

Ransomware är ett skadligt program som vanligt försöker kryptera alla dina dokument och övriga filer på din dator, den går då inte att använda och för att få tillbaka sin dator och filer begär programmet att man betalar en lösensumma.

I snitt är kostnaden på cirka 3000kr per dator, vilket kan bli en stor kostnad för ett företag där många blir drabbade.

Och det blir allt mer vanligare med ransomware.

Microsoft i samband med sin Windows 10 Fall Creators Update som släpptes 17 oktober 2017 introducerade flera nyheter och där bland några nya funktioner till Windows Defender.

Jag kommer att gå igenom Reglerad mappåtkomst som skyddar emot att okända appar försöker göra ändringar i mappar man får specifiera. Därav skyddar den emot bland annat om ett ransomware skulle försöka kryptera dina dokument, bilder och mycket mer.

Det första man behöver är att uppdatera sin Windows 10 enhet med Windows 10 Fall Creators Update, efter man har uppdaterat Windows så behöver man aktivera reglerad mappåtkost.

För att aktivera det behöver du öppna Windows Defender Säkerhetscenter och detta görs genom att

 1. Välj Start > Inställningar.
 2. Välj Uppdatering och säkerhet > Windows Defender.
 3. Välj Öppna Windows Defender Säkerhetscenter.
 4. Välj Skydd mot virus & hot och välj sedan Inställningar för skydd mot virus & hot.
 5. Aktivera eller inaktivera det under Reglerad mappåtkomst.

Som standard väljer Windows att skydda dessa mappar men det går att lägga till eller ta bort andra mappar som t.ex. din OneDrive för företag.

 • Dokument
 • Bilder
 • Videos
 • Musik
 • Skrivbordet
 • Favoriter

Som standard får inga applikation gå in och göra ändringar i den listan. Men från den här menyn kan du lägga till program som får lov att redigera innehållet i de skyddade mapparna. Som bildbehandlingsverktyg, ordbehandlingsprogram eller kanske molntjänster som OneDrive för att synka filer.

En it-ansvarig kan också aktivera funktionen för anställda via Powershell, Group Policy, Intune eller sina administrationsverktyg.

Det vanligaste sättet att man blir smittad av ransomware eller virus är via mail och nerladdningar ifrån infekterade hemsidor, så var försiktig med vad du klickar på och se till att ha datorn uppdaterad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *